Kirjoitettu

Tarkastelussa: Helena Karihtala Sisustajan Käsikirja

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on julkaissut uuden Sisustajan Käsikirjan. Olin muutama viikko sitten työmatkalla Helsingissä ja junan lähtöä odottaessani ehdin käydä Akateemisessa kirjakaupassa. Bongasin hyllystä heti tämän kauniin kirjan ja päätin ostaa sen.

Minun ei tule ostettua sisustuskirjoja usein, mutta kun kirjan hankin, tykkään paneutua siihen. Helena Karihtala on koonnut kirjaan kymmenen erilaista sisustusprojektiaan. Mukana kirjassa on myös hänen oman perheensä kaupunkikoti ja Pohjois-Savossa sijaitseva loma-asunto.

sisustus sisustajan kasikirja9

Korkeat ennakko-odotukset

Ennakko-odotukseni kirjan suhteen oli korkealla, sillä Helena Karihtalalla on todella pitkä kokemus sisustussuunnittelijana. Olen ihastellut hänen kohteitaan eri sisustusohjelmissa ja Kannustalojen asuntomessutaloissa vuonna 2014 Jyväskylässä ja vuonna 2016 Seinäjoella.

Kirjan valokuvat olivat inspiroivia ja kauniita. Odotin ennakkoon erityisen paljon tekstiosioilta ja luinkin ne ahmien ja etsien niistä uusia ammattilaisen vinkkejä sisustamiseen. Valitettavasti minulle jäi ensimmäisen ja ehkä hieman hätäisenkin lukukerran jälkeen aavistuksen tyhjä fiilis. Tämä saattoi johtua siitä, että odotin konkreettisia ja täsmällisiä vinkkejä ja ohjeita sisustamiseen ja kirjan neuvot pysyttelevät mielestäni enemmän yleisellä tasolla ja olivat osin mielestäni jopa itsestäänselvyyksiä.

Toisella lukukerralla koetinkin ajatella kirjan lähestymistapaa enemmän kokonaisuudet huomioivana kuin pieniin yksityiskohtiin pureutuvina. Tällöin myös lukukokemus oli erilainen ja positiivinen. Kiinnitin huomiota myös enemmän kuvateksteihin ja peilasin niitä kuvan yksityiskohtiin. Kirjassa kannattaakin ehdottomasti kiinnittää huomiota pienellä painettuihin kuvateksteihin. Minusta oli mukavaa, että kuvateksteissä esimerkiksi kerrottiin mitä maalisävyä kuvan seinässä on käytetty ja minkä merkkiset vuodevaatteet ovat.

Helena Karihtala - Sisustajan Käsikirja

Helena Karihtalan kokemus ja varma ote sisustajana näkyy

Aiemmista huomioista huolimatta en silti halua olla liian kriittinen kirjan suhteen. Kirjasta näkyy Helena Karihtalan vahva kokemus ja varma kädenjälki monenlaisien kohteiden kanssa. Kuten jo aiemmin mainitsin, kuvia on todella ilo katsella. Pidän siitä, että kirja on tietyllä tavalla ajaton. Voisin hyvin kuvitella selailevani sitä kymmenen vuoden kuluttua ja todeta, että monet asiat eivät ole muuttuneet.

Kirjan kuvissa näkyvät myös elämisen jäljet ja tietty rosoisuus. Usein luonnonmateriaaleja käytettäessä kuluminen ei haittaa, vaan tuo pikemminkin lisää luonnetta tavaralle. Toisin on esimerkiksi keinomateriaaleista tehdyissä huonekaluissa.

Helena Karihtala - Sisustajan Käsikirja
Helena Karihtala – Sisustajan Käsikirjan kuvia on ilo katsella.

Helena Karihtala toteaa kirjassaan värisuunnittelun olevan yksi vaativimmista ja mielenkiintoisimmista sisustamisen osa-alueista. Hänen mukaansa väriskaala on niin laaja, että jo pieni virhe sävyvivahteen valinnassa saattaa rikkoa kokonaisuuden. Mielestäni tämä on kyllä totta, värien valinta on mielestäni todella vaikeaa! Olen varmasti joka mittapuulla amatöörisisustaja, mutta toisaalta hyvin kiinnostunut sisustamisesta ja juuri värien valinta on asia, jonka olen juuri kokenut vaikeaksi. Toisaalta vaikka Helena kuvaa kirjassaan mahdollisuutta että pienikin virhe rikkoo sävykokonaisuuden, kannatan itse ei aivan niin täydellisyyteen pyrkivää sisustamista, jossa myös elämä saa näkyä.

Kokonaisuutena suosittelen kyllä lämpimästi kirjaa!

P.S. Jos kiinnostuit kirjasta, sen saa nyt Glorian Koti lehden tilauksen yhteydessä lahjaksi kun teet tilauksen alla olevan bannerin kautta. Kirjan ovh hinta on 29,90 eur, joten periaatteessa tämä on ihan edullinen tapa hankkia kirja 🙂


 

Käy piipahtamassa myös sisustusverkkokaupassamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *