Kirjoitettu

Sisustuspäivä Tuija Talvitien luona

Vietin aurinkoisen lauantaipäiväni Uudessakaupungissa sisustussuunnittelun merkeissä. Tämä tarkoitti sitä, että lähdin ajelemaan täältä Jyväskylästä kohti Varsinais-Suomea viiden aikaan aamulla. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olin melko varma, että päivä olisi vaivan arvoinen. Ja oikeassa olin!

Meitä oli paikalla kymmenkunta sisustamiseen intohimoisesti suhtautuvaa naista eri puolilta Suomea. Voisin omalla kohdallani kutsua päivää leikkisästi sisustamisen ristiretkeksi. Päivä sisälsi paljon käytännössä hyödynnettäviä ohjeita, mutta lisäksi Tuija Talvitien ja hänen miehensä Antin koti teki meihin kaikkiin vaikutuksen. Myös päivänmittaan kerrotut tarinat vuosienvarrella tehdyistä sisustushankinnoista saivat porukan nauramaan.

Tuija Talvitie
Sisustussuunnittelija Tuija Talvitie tarjoaa sisustus- ja tilasuunnittelua kodeille ja julkitiloille.
img_6895
Todellisia huonekaluklassikoita Tuijan ja hänen miehensä kodissa.
img_6905
Sisustamisen ystävät saivat todella nauttia päivästä

img_6902

Sisustussuunnittelu
Tuija oli koostanut koko porukalle paksun nivaskan käytännön neuvoja ja ohjeita hyödynnettäväksi myös myöhemmin.
Marenkileivos
Päivän tarjottavat olivat aivan todella herkullisia. Kuvan leivoksissa on käytetty Uudenkaupungin marengin maankuulua marenkia, marjoja, kermavaahtoa sekä paikallisen Gasthaus Pooki-ravintolan kinuskikastiketta.

Sisustussuunnittelu Tuija Talvitie

Päivän aikana kävimme yhdessä Tuijan kanssa kattavasti sisustussuunnittelun eri osa-alueita. Halusin kuitenkin poimia joukosta muutamia, joita haluan omassa sisustamisessani pyrkiä toteuttamaan.

Opit ja vinkit, jotka jäivät omaan mieleeni:

  1. Valaistusta mietittäessä on hyvä huomioida polttimoiden värilämpötila sekä valoteho. Ikkunattomat tilat, kuten usein eteistilat ovat, hyötyvät valkoisemmasta valosta ja isoista valotehoista. Eteistiloihin sopiva poltin, voi olla Kelvin-arvoltaan K3000, jopa K4000 ja valotehoa eli lumeneita saa olla vähintään 800lm.
  2. Parhaiten aikaa kestävät klassisen sekä modernin tyylisuunnan huonekalut. Käytännön
    esimerkkinä esimerkiksi Artekin pöydät, joiden jalat ovat vaihdettavissa eri mittaisiin, eri elämäntilanteiden mukaan, ja pöytä on sen myötä muunneltavissa lastenhuoneen askartelupöydästä ruokapöydäksi ja uudelleen myöhemmin vaikka sohvapöydäksi.
  3. Luonnonmateriaalit ikääntyvät kauniisti. Niiden luonnollinen patina näyttää kauniilta ja esimerkiksi puun patinoituminen tummemmaksi on sen ominaisuus, ei vika. Lastulevykalusteesta tulee kovassa kulutuksessa ajan mittaan lähes käyttökelvoton ja sähköinen huopa sohvalla ei lämmitä eikä ilahduta ketään.
  4. Etelänpuoleisissa huoneissa on päivänvalo on keltasävyistä, ja pohjoisenpuolen huoneissa puolestaan sinisävyistä valoa. Huomioi tämä huoneen sävyjen valinnassa.
  5. Kun koostat taulukollaasia, jätä taulujen väliin maks. 5 cm tilaa, jolloin ryhmä näyttää yhtenäiseltä. Isommat välit rikkovat ryhmän, eikä kollaasivaikutelma ole enää ehyt. Ripusta vapaan taulun tai tauluryhmän keskikohta noin katseenkorkeudelle, jolloin se asettuu tarpeeksi alas. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi lipaston ylle ripustettavan taulun korkeus on noin 30cm tason pinnasta.
  6. Työpöydän paras paikka ei useinkaan ole suoraan ikkunan alla. Sivuttain ikkunaa nähden sijoitettu työpöytä saa hyvin valoa työskentelyalueelle, mutta kirkkaus ei rasita työskentelijän silmiä samalla lailla, kuin vasten ikkunaa asetetun pöydän ääressä.
  7. Voit päällystää eteisen tai tuulikaapin lattian laadukkaalla sisal-kokolattiamatolla ja asentaa sen tilan lattialistojen alle. Näin matto pysyy hyvin paikallaan ja tilasta tulee ehjempi kokonaisuus. Maton sävyksi kannattaa valita mahdollisimman kuranvärinen vaihtoehto. Sisalmatto voidaan myös kiinnittää alustaansa mattoliimalla tai vaihtoehtoisesti kastella/esikutistaa ennen asennusta paikalleen, jolloin se ei enää kastuessaan kutistu.

Tuijan blogista Kotikiikarissa löydät paljon ajankohtaisia sisustusvinkkejä ja neuvoja sisustukseen sekä upeita kuvia hänen kodistaan. Suosittelen!